donderdag 16 juni 2016

Nog even nagenieten....: Uit Weekblad Gilze en Rijen 14 juni 2016

KoRije imponeert en geniet op VOLkoren festival Middelburg


Prachtige klanken, variërend van klassieke liederen tot moderne popsongs, van gospel tot Russische volksliedjes, van Nederlandstalig repertoire tot swingende musicalmedleys… het was allemaal te horen op het VOLkoren festival in Middelburg, tijdens het eerste weekend van juni.
Ruim 170 koren waren ingeloot om deel te nemen aan dit grote korenfestival dat dit jaar voor de 18de keer werd georganiseerd. Zanggroep KoRije was er voor het eerst bij en heeft met twee fantastische optredens een goede indruk achter gelaten in het Zeeuwse stadje.
“We hebben ons heel goed voorbereid op dit festival” vertelt dirigent Ralf van Dorst – van der Sanden. “Wekenlang is er intensief gerepeteerd op zowel de liedjes als de bijbehorende choreografie. Het opkomen, het wisselen van posities tussen de nummers, alles hebben we tot in detail doorgenomen. We hadden twee tijdsblokken van elk 25 minuten toegewezen gekregen voor onze optredens op het festival. Daar zou heel strak de hand aan worden gehouden, het programma mocht immers niet uitlopen. Door onze goede voorbereiding hebben we dit uitstekend binnen de tijd voor elkaar gekregen.”

Kippenvel
Zanggroep Korije zong, onder begeleiding van hun pianist Marco Hoogerheide, in twee verschillende kerken in Middelburg, voor een groot publiek. De akoestiek op beide locaties was fantastisch en gaf de zangers vanaf de eerste noten volop zelfvertrouwen. Het openingsnummer Adiemus, dat a capella uit volle borst meerstemming werd ingezet, bezorgden veel bezoekers meteen vanaf het begin kippenvel, zo bleek later uit de vele reacties. “Ons doel, om de toeschouwers direct bij aanvang weg te blazen van hun stoel, hebben we met dit nummer wel bereikt”, aldus een trotse Ralf, die gedurende de beide optredens vol passie zijn groep dirigeerde. Via het monumentale Anthem, het luchtige Lollipop en de prachtige popnummers Fields of Gold en All of me, nam KoRije het publiek tot slot mee naar de wereld van Michael Jackson. Een leuke veelzijdige medley die na een swingend einde beloond werd met een daverend applaus. De reacties uit het publiek waren zeer lovend. Eén compliment was heel bijzonder en kwam van iemand die twee dagen eerder bij een optreden van Adèle was geweest: “Zij was overweldigend en gaf mij kippenvel. Maar ook naar jullie heb ik met datzelfde gevoel en een brok in mijn keel geluisterd. Wauw, wat waren jullie goed!”
Iedereen was het er na afloop over eens: meedoen aan zo’n korenfestival is geweldig leuk. “Het optreden voor zo’n groot publiek op prachtige locaties is een hele belevenis”, aldus voorzitter Jan de Wee. “Maar ook het kijken en luisteren naar andere koren, ideeën opdoen over presentatie en kleding, gezellig met elkaar in de bus er naar toe, samen op een terras zitten… allemaal zaken die de onderlinge band versterken en die het voor ons tot een fantastisch leuke dag hebben gemaakt. Dit is zeker voor herhaling vatbaar!”
Geen opmerkingen:

Een reactie posten